120 yard

 

Facebookon is van bőven

Címkék

49ers (16) aaron hernandez (8) adrian peterson (4) afc (3) agyrázkódás (3) alabama (10) alabama crimson tide (10) alex smith (3) andrew luck (5) auburn (4) auburn tigers (4) balhé (6) baltimore ravens (3) bears (3) bengals (4) bill belichick (3) bírók (8) biztonság (3) börtön (3) bounty botrány (15) bowl (4) broncos (17) browns (5) buccaneers (4) calvin johnson (3) cam newton (3) cardinals (5) center (3) cfl (3) chad johnson (6) chad ochocinco (7) chiefs (8) college (4) college playoff (3) colts (6) cowboys (4) dallas cowboys (3) deflategate (3) detroit lions (5) dolphins (10) draft (26) draft2015 (9) drew brees (6) eagles (7) espn (4) falcons (5) florida state (5) fsu (3) geno smith (4) giants (4) griffin (3) gyilkosság (8) halál (6) hall of fame (3) hard knocks (5) hawaii (3) heisman (4) jaguars (5) jameis winston (4) jets (34) jim harbaugh (5) johnny manziel (7) junior seau (7) labdabotrány (3) lawrence taylor (3) lions (6) london (3) los angeles (4) lsu (3) madden (4) marcus lattimore (5) marcus mariota (3) mark sanchez (11) meskó zoltán (4) michigan (3) mississippi state (3) nba (4) ncaa (56) new england patriots (6) nfl (95) notre dame (4) offseason (6) ohio state (12) ohio state buckeyes (3) öngyilkosság (4) oregon (7) oregon ducks (6) őrjöngés (3) packers (12) patriots (38) per (4) peyton manning (9) playoff (3) pro bowl (7) raiders (5) rájátszás (8) rams (9) ravens (22) ray lewis (9) redskins (19) rekord (4) rex ryan (3) rg3 (5) robert griffin (4) rob gronkowski (3) rögbi (3) roger goodell (10) saints (20) san diego chargers (3) seahawks (7) seattle seahawks (4) sec (4) sérülés (18) stadion (12) steelers (16) st louis rams (4) super bowl (14) szerződés (3) szopóroller (3) tcu (3) tebow (6) texans (5) tim tebow (30) titans (3) tom brady (8) touchdown (5) vikings (14) washington redskins (3) wtf (6) Címkefelhő

NFL-stadionkörkép - építkezések, renoválások, költözések

2012.05.13. 16:52 _lovas_

Minnesota Vikings, San Francisco 49ers, Oakland Raiders, St. Louis Rams - négy olyan NFL klub, melynek háza táján az elmúlt hetekben felpörögtek az események stadionügyben, vagy éppen a franchsise jövőjét komolyan befolyásoló fejlemények ütötték fel a fejüket a téma kapcsán. Most egyenként megvizsgáljuk az említett klubok helyzetét, kitérve a Los Angeles-faktorra. 

A négyes társaságból egyértelműen a San Francisco 49ers az, melynek stadionhelyzete megoldottnak tűnik, hiszen három héttel ezelőtt egy hivatalos ünnepségen lerakták a klub új otthonának alapkövét Santa Clarában. A 49ersnek kijárt már egy új komplexum, a hetvenes évek óta használt Candlestick Park sokak véleménye szerint a liga mezőnyében az egyik leginkább lehasznált helyszín, hiszen emlékezhetünk, hogy az elmúlt szezonban a Steelers elleni meccs előtt és alatt áramellátási problémák késleltették a találkozót. A közel hetvenezer fő befogadására alkalmas stadion jelenleg így fest:

 
 

A Santa Clara-i 1,2 milliárd dolláros beruházás végeredménye ugyan ezerrel kevesebb embert bír majd el, cserébe viszont az NFL egyik legmodernebb létesítményében láthatják vendégül ellenfeleiket a kaliforniaiak 2014-től. A 49ers tehát nem marad San Franciscóban, azonban a város és a klub kidolgozott egy olyan egyezséget, melyből mindkét fél jól jön majd ki, ráadásul együtt pályáznák meg a 2016-os Super Bowl rendezésének jogát. A jubileumi, ötvenedik döntő megrendezése természetesen hatalmas presztízsnyereség lenne, az ügyhöz azonban az Inside Bay Area információi szerint a Santa Clara-i városvezetőségnek is lesz egy-két szava, hiszen a bevételekből ők sem szeretnének kimaradni. Az új multifunkciós stadion mindenesetre minden kívánalomnak megfelel majd: óriás HD-kijelzőt, több mint ezer klubszéket, százötven luxuspáholyt és egy komplett bevásárlóközpontot is építenek az északnyugati sarokban. Ilyen lesz a 49ers új otthona: 

 

A nehéz szülés enyhe kifejezés arra, amit a Minnesota Vikings vezetői és az állam döntéshozói összehoztak az elmúlt héten, maratoni iszapbirkózást követően ugyanis úgy tűnik, a klub megkapja a régóta áhított új stadionját, ami 975 millió dollárból fog felépülni. A Vikings jelenlegi otthona a hatvannégyezres Metrodome, aminek két éve télen a hó súlya alatt beszakadt átmeneti teteje. Szerencsére nem sérült meg senki, viszont a Vikingsnek átmenetileg máshol kellett lejátszania soros meccsét.
 
 
A klub új stadionját az 1982-ben átadott Metrodome közelében húzzák majd fel, néhány napja azonban még egyáltalán nem volt biztos, hogy lesz-e egyáltalán építkezés. Az állam képviselőháza elfogadta ugyanis a beruházásról szóló tervezetet, azonban a Vikingsnek 105 millióval többet, 532 milliót kellett volna bedobnia a beruházásba, ez pedig a klub tulajdonosai mellett az NFL fejeseinél is kihúzta a gyufát. Másnap ismét napirendre került a stadion ügye, és közel kilenc órás ülést követően végül megegyeztek. A Vikings kiadásai csak 50 millióval nőttek, így a klub 477 milliót, Minnesota állam 348 milliót, míg a város 150 milliót áll majd a költségekből. A dolgok tehát kedvező irányba fordultak a jelek szerint, ráadásul a klub és a város vezetése együtt pályázná meg a 2017-es Super Bowlt, így 1992 után ismét az államba látogathat a döntő. Az új stadion egyébként így néz majd ki: 
 

 

 A Vikings stadionproblémái tehát megoldódni látszanak, éppen ezért egyre többen mondják azt, hogy a Los Angelesben épülő új komplexum talán éppen a város korábbi csapatának, az Oakland Raidersnek lesz az otthona. A Raiders viszont nem nagyon kívánkozik vissza L.A.-be, legalábbis addig biztos nem, amíg a klub tulajdonosa Mark Davis. A Raiderst az apjától megöröklő Davis ugyanis előszeretettel maradna Oaklandben, de ennek érdekében a város vezetőinek is kedvező ajánlattal kellett előállniuk, mondjuk egy új stadion tervezetével. A Raiders jelenleg a helyi baseballklubbal, az Athleticsszel közösen használja az O.Co Coliseumot, ezt pedig alaposan megsínyli a pálya talaja, aminek leginkább az NFL-mérkőzések isszák meg a levét. 


Erre jelenthet gyógyírt az az óriásberuházás, aminek újabb tervezetét a közelmúltban vázolták fel a Raiders tulajdonosának, és amivel a város sportélete is fellendülne. Oakland vezetősége ugyanis nem csak az NFL-csapatnak, hanem az Athleticsnek és az NBA-s Golden State Warriorsnak is új otthont varázsolna a vízparton a Coliseum Complex projekt keretében. A tervek kétségkívül ambiciózusak, ráadásul Davis szerint a tárgyalások a korábbi holtpontról is elmozdultak. Korábban lehetőségként felmerült az is, hogy a Raiders a 49ersszel közösen használná az új Santa Clara-i létesítményt, és ugyan ezt az opciót Davis sem zárta ki, nyilatkozatai alapján mégis az tűnik a legvalószínűbb forgatókönyvnek, hogy maradnak abban a városban, ami 1995 óta az otthonuk, és ahonnan a franchise története elindult. Az új oaklandi sportparadicsom így nézne ki: 

Ha a Raiders marad Oaklandben, akkor viszont a St. Louis Rams tűnik a legvalószínűbb pályázónak az új Los Angeles-i stadionra. A klub a közelmúltban nyújtotta be tervezetét a jelenleg használt St. Louis-i Edward Jones Dome felújításával kapcsolatban. Nyitható-zárható tető, új klubszékek és kivetítők is szerepelnek a javaslatban. A komplexumot üzemeltető társaság és a Rams álláspontjai között azonban egyes források szerint mély szakadék tátong. A feleknek ráadásul a közeljövőben kellene közös nevezőre jutniuk, mivel a bérleti szerződésben foglaltak szerint a klubnak 2014-ben lehetősége nyílhat arra, hogy búcsút intsen St. Louis városának. 

A bérleti szerződésben foglaltak alapján ugyanis a Rams felmondhatja a megegyezést, ha a hatvanhatezeres stadion nem az NFL felső huszonöt százalékába tartozik a minőséget illetően. A legközelebbi ilyen felülvizsgálati lehetőségre 2014-ben nyílik alkalma a Ramsnek, így 2015-ben akár már új városba is költözhetne a csapat. Ez a város pedig egészen biztosan az a Los Angeles lenne, ahol közel ötven éven át, 1946 és 1994 között játszotta hazai mérkőzéseit a klub. 

A Los Angeles belvárosába megálmodott Farmers Field egyébként nagyjából hetvenezer néző befogadására lesz alkalmas, és ha minden optimálisan alakul, akkor 2016-ban nyílik meg. A tervek alapján mutatós komplexumnak ígérkezik, melynek szomszédságában többek között egy hatalmas konferenciaközpont is helyet kapna.